Distorsionarea mesajului lui Iisus (a.s.)

Din pacate, multi oameni au luat parte, intentionat sau nu, la modificarea si distorsionarea Bibliei originale, cea revelata de Dumnezeu lui Iisus, fiul Mariei. Lista poate sa-i includa atat pe evanghelisti, cat si pe cativa imparati, personal clerical ori chiar pe traducatorii venerabilelor texte originale. Rezultatul tuturor acestor modificari succesive nu este altul decat ghidarea Crestinismului de astazi dupa invataturi total diferite de cele pe care le-a primit sau oferit insusi Iisus.

Printre aceste modificari care au afectat esenta mesajului lui Iisus se numara si urmatoarele :



• Iisus a spus ca Dumnezeu este Unul Singur :


"Asculta, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn." – Marcu 12 : 29), acesta fiind mesajul tuturor profetilor.

Dar ei au schimbat acest principiu monoteistic si L-au facut pe Dumnezeu trei in Unu sau Unu in trei, o ecuatie neinteleasa chiar de marea majoritate a crestinilor.



• Iisus a spus ca el este mesager al lui Dumnezeu :


"Oricine va primi in numele Meu pe unul din acesti copii, pe Mine Ma primeste; si oricine Ma primeste, nu pe Mine Ma primeste, ci pe Cel ce M-a trimis pe Mine." (Marcu 9 : 37)

Dar ei au schimbat aceasta si l-au facut pe Iisus fiul al lui Dumnezeu, sau partener al lui Dumnezeu, sau Dumnezeu, iar cateodata chiar mai presus de Dumnezeu.



• Iisus a spus ca omul se poate salva prin supunere si ascultare fata de poruncile date de Dumnezeu :


"Nu oricine Imi zice Doamne, Doamne !, va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri." (Matei 7 : 21)

Dar ei au schimbat aceasta si au hotarat ca salvarea vine prin crucificarea lui Iisus.

• Iisus a spus ca a fost trimis DOAR pentru oile pierdute ale lui Israel :


"Iar El, raspunzand, a zis : Nu sunt trimis decat catre oile pierdute ale casei lui Israel." (Matei 15 : 24)


Dar ei au schimbat si au hotarat ca mesajul lui se adreseaza tuturor oamenilor, impotriva instructiunilor clare date de Iisus !


• Iisus a spus ca el nu a venit sa distruga legea lui Moise :


"Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc." (Matei 5 : 17)


Insa, Paul a distrus complet toate legile, afirmand ca Iisus a adus un "Nou Testament", mai bun :


18. Astfel, porunca data intai se desfiinteaza pentru neputinta si nefolosul ei,

19. Caci Legea n-a desavarsit nimic, iar in locul ei isi face cale o nadejde mai buna, prin care ne apropiem de Dumnezeu.


20. Ci inca a fost la mijloc si un juramant, caci pe cand aceia s-au facut preoti fara juramant,

21. El s-a facut cu juramantul Celui ce I-a grait : <>

22. Cu aceasta, Iisus S-a facut chezasul unui mai bun testament." (Evrei 7 : 18-22)



• Iisus a venit cu O SINGURA EVANGHELIE. Dar ei au pierdut-o; nimeni nu stie de ce sau cum. Si tot ei eu scris, cu propriile lor maini si conform propriei imaginatii (aduceri aminte) evanghelii care se contrazic !

• Iisus a spus ca diavolii au fugit in porc :


"Si iesind demonii din om, au intrat in porci, iar turma s-a aruncat de pe tarm in lac si s-a inecat." (Luca 8 : 33)


Aceasta indica dezgustul fata de acest animal, a carui carne era deja interzisa inca din legea lui Moise :


"Nu se mananca porcul pentru ca, desi are copita despicata, nu isi rumega mancarea; acesta este necurat pentru voi. Carnea acestora sa n-o mancati si de starvurile lor sa nu va atingeti." (Deuteronom 14 : 8 )

Dar ei au schimbat acestea si au facut din slanina mancarea lor preferata !



• Toti profetii, asa cum este mentionat in Vechiul Testament au evitat bauturile alcoolice si au atentionat oamenii cu privire la consumul lor. Si nici Iisus nu este o exceptie, doar ca ei au hotarat ca primul miracol al lui sa fie chiar transformarea apei in vin (Ioan 2), iar din acest moment, asemenea bauturi se numara printre cele favorite.


• Iisus a spus ca a venit sa implineasca legea lui Moise, nu sa o distruga. Insa ei au sustinut ca el a abrogat pedeapsa pentru adulter, o poveste care a dat unda verde tuturor felurilor de adulter :


"5. Iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici ?

6. Şi aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ.

7. Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.

8. Iarăşi plecându-Se, scria pe pământ.

9. Iar ei auzind aceasta şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stând în mijloc.

10. Şi ridicându-Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te-a osândit nici unul ?

11. Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti." (Ioan 8 : 5 – 11)

• Iisus a confirmat ca el se inscrie pe aceeasi linie cu legea lui Moise, el nefiind un reformist sau aducand o noua religie.

Dar ei nu au acordat niciun pic de atentie asupra acestui demers si au luat toate masurile care s-au impus astfel incat sa declare o noua religie, Crestinismul. Ei au construit locuri speciale de rugaciune, numite biserici. Ei au abrogat legea lui Moise si Vechiul Testament. Ba chiar au schimbat Dumnezeul Cel Unic al Vechiului Testament si au creionat un Altul nou : trinitatea, alcatuita din trei dumnezei !



• Iisus a urmat legea lui Moise inclusiv in ceea ce priveste mancarea interzisa.

Dar ei au modificat aceasta, din cauza ca Petre a adormit infometat si a visat ca toate felurile de carne sunt permise :



"13. Şi glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie şi mănâncă.

14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat şi necurat.

15. Şi iarăşi, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curăţit, tu să nu le numeşti spurcate." (Fapte 10 : 13-15)



Visul lui Petre a abrogat legea lui Moise. Ce vis ! Cu un asemenea vis, toata legea lui Moise a devenit ... istorie !


• Iisus a permis divortul doar din cauza de adulter. Dar ei au modificat aceasta si au permis divortul fara nicio restrictie !


• Iisus a spus oamenilor sa ramana fideli poruncilor divine. Insa, Paul s-a plans cu amaraciune de acest lucru, afirmand :


"Iar eu candva traiam fara Lege, dar dupa ce a venit porunca, pacatul a prins viata." (Romani 7 : 9)


El a stabilit ca porunca divina reprezinta principala cauza a pacatului, prin constrangerea exercitata !

• In conformitate cu evangheliile, Iisus a baut vin si a preschimbat apa in vin ! Iar Paul a atentionat asupra bautului, spunand :


"Bine este sa nu mananci carne, nici sa bei vin." (Romani 14 : 21)

Astfel, ei l-au facut pe Paul mai pios decat Iisus !



• Iisus a mancat peste fript :


"Iar ei I-au dat o bucata de peste fript si dintr-un fagure de miere" (Luca 24 : 42)


Dar Paul a gasit de cuviinta sa spuna :


"Bine este sa nu mananci carne." (Romani 14 : 21)


Cine pe cine urmeaza ?! Paul il urmeaza pe Iisus sau Iisus – pe Paul ?


• Iisus a confirmat ca legea lui Moise include interdictii de mancaruri. Dar Paul distruge invataturile atat ale lui Moise, cat si pe cele ale lui Iisus, atunci cand afirma :


"Toate sunt curate, dar rau este pentru omul care mananca spre poticnire." (Romani 14 : 20)


Cu o singura fraza, sfarama legea lui Moise in bucati :


"Mancati tot ce se vinde in macelarie, fara sa intrebati nimic pentru cugetul vostru." (I Corinteni 10 : 25)


Mananca orice iti da macelarul ! Desigur, macelarii trebuie sa fie foarte fericiti sa auda cuvintele lui Paul. Paul (omul norocos) devine superior ambilor : Moise si Iisus, deoarece si-a luat autoritatea sa abroge invatatura lui Moise si Iisus.

Cum poate fi Paul superior lui Iisus, care conform lor este Dumnezeu, din moment ce Paul nu a fost nici macar profet ?!
• Niciun profet, incluzandu-l aici si pe Iisus, nu a spus vreodata ca celibatul este mai bun decat casatoria. Dar o face acelasi Paul, cand spune :


"Celor ce sunt necasatoriti si vaduvelor le spun : Bine este pentru ei sa ramana ca si mine." (I Corinteni 7 : 8 )


Sfatul dat de Paul este impotriva naturii umane care, in caz de ipotetica aplicare, ar putea avea drept rezultat disparitia speciei umane.

Acest sfat nu face altceva decat sa puna bazele monahismului crestin, neaprobat de niciun profet.



• Iisus a spus ca un profet care se numeste Muhammed va veni dupa el cu un mesaj revelat complet. Dar ei nu i-au dat ascultare si, in mod intentionat, ii ascund numele si continua sa tina ochii inchisi si urechile astupate fata de mesajul final revelat sub forma perfecta, cel al Islamului :


"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (Coran 5 : 3)
In concluzie, Crestinismul din zilele noastre este total diferit fata de mesajul lui Iisus, atat ca detalii, cat si ca principii. Este o religie stabilita de imparati, preoti, scriitori necunoscuti si traducatori anonimi. Iisus a subliniat Unicitatea lui Dumnezeu, ca el este Mesagerul lui Dumnezeu, ca salvarea vine doar din fapte bune si din respectarea poruncilor lui Dumnezeu, dar si faptul ca el confirma legea lui Moise.

In contrast, Crestinismul de astazi confirmaTrinitatea in locul Unicului Dumnezeu, ca Iisus este fiul lui Dumnezeu sau Dumnezeu, ca salvarea vine prin rastignirea lui Iisus si ca legea lui Moise este abrogata de Noul Testament.

Crestinismul contemporan are, din pacate, prea putin de-a face cu adevaratul mesaj al lui Iisus.





33 de comentarii:

  1. Prietene, ce-ar fi sa te hotarasti de care religie vrei sa aparti si sa te tii de ea?Mai lasa oamenii in pace si nu le impuia capul cu tot felul de "descoperiri". Fiecare alege sa creada ce vrea, insa tu de care parte te afli? Caci vad in lista cu blogurile tale ca esti 75% musulman si 25% crestin. Nu inteleg ce iluminare vrei sa aduci prin "clarificarea" unor amanunte nesemnificative, mai ales ca nu spui dupa care Biblie te calauzesti cand afirmi cele de mai sus. Biserica e in sufletul omului, nu in piata. Iisus a venit pentru toata lumea, nu doar pentru cativa rataciti din Israel. Caci altfel, in zadar am trait si traim noi ceilalti. Mai gandeste-te...

    P.S. Sunt curios pe ce principii moderezi comentariile. Nu imi place violenta de nici un fel, nici lipsa de moralitate, insa nu imi place nici fatarnicia

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate versetele din articolele postate sunt redate din Biblia sau Sfanta Scroptura tiparita sub indrumarea si cu purtarea de grija a prea fericitului parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod. Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2005.

    Pentru restul comentariilor, va rog sa veniti cu argumente din aceasta Biblie sau alta versiune si, cu placere stam de vorba.

    RăspundețiȘtergere
  3. O vorbă din bătrâni glăsuieşte cam aşa: Dacă nu înţelegi, mai bine taci! Iar alta, asemenea ei, spune că: De tăceai, filosof rămâneai.
    Sincer îţi spun, rar mi-a fost dat să văd un asemenea imprudent, care să debiteze asemenea prostii: Ţi-a spus cineva vreodată că Omul Iesus a fost Dumnezeul? Apostolul Pavel a spus că: Dumnezeu era în Cristos împăcând lumea cu Sine. Deci, Iesus a fost Revelaţia umană a Însuşi Dumnezeului Cel Unic... Ajunge!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, unii crestini cred ca Iisus este Dumnezeu :

    http://www.allaboutjesuschrist.org/romanian/isus-este-dumnezeu.htm

    http://doinitabejenaru.wordpress.com/2007/09/25/domnul-isus-este-dumnezeu/

    RăspundețiȘtergere
  5. Dumnezeu e unul singur, dar in acelasi timp se manifesta prin 3 "persoane": Tatal, Duhul Sfant si Fiul, care este Isus si care a trait pe pamant sub chip si fire omeneasca.

    RăspundețiȘtergere
  6. 88. Şi ei zic: "Cel Milostiv şi-a luat un fiu!" 89. Voi spuneţi un lucru cumplit! 90. Aproape că cerurile se crapă de aceste [vorbe], pământul se despică şi munţii se prăbuşesc în fărâme, 91. Pentru că ei Îi atribuie Celui Milostiv un fiu, 92. În vreme ce nu se cuvine ca Cel Milostiv să-şi ia un fiu ! (Coran)

    RăspundețiȘtergere
  7. Este adevarat ca unii crestini cred ca Isus este Dumnezeu, fara sa cunoasca doctrina treimii. Dar nu mi se pare normal sa ii judecam pe altii dupa credita lor -tu daca doresti sa intelegi, poti citi dogmatica ortodoxa Insa exista oameni simpli si parca tot Iisus a spus ca celui ce i-a dat putin, putin ii va cere inapoi........
    De ce credinta simpla ar fi mai putin valoroasa ca cea bazata pe intelegere?

    RăspundețiȘtergere
  8. @hapi2233 : Allah Preainaltul ne întreabă în Nobilul Coran :

    "Oare sunt egali cei care știu cu aceia care nu știu ?"

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, Iisus ne spune in Preaiubita Biblie ca celor ce li s-a dat putin , tot putin i se va cere la judecata :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Este un fapt imbucurator, dar v-as ruga sa imi indicati locul unde Iisus afirma acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  11. Fericirile/Evanghelia după Matei, 5
    Ferice de cei saraci in duh, caci a lor este Imparatia Cerurilor!
    Draga Michi permite-mi o intrebare. Daca Allah (Dzeu) da unei familii un copil cu Sindrom Down (foarte limitat intelectual, cu alte cuvinte aproape idiot) va avea acest copil aceeasi sansa de a ajunge in Paradis - ca un profesor doctor in teologia.......islamica ce respecta toate normele din Coran? :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Cel "sărac în duh" (gr. πνεύματι) cred că se referă la cel "evlavios", "cu frică de Dumnezeu" (ar.التقوى‎) În Coran acest termen a fost menționat de peste 251 de ori, profetul Muhammed întrebându-și, asemenea lui Iisus, ucenicii :

    "Să vă spun care sunt cei îndreptățiți să ajungă în Paradis ? Orice om modest și mărunt, care este considerat slab și privit de sus."

    Noi discutam, însă de știință, de cei care caută să înțeleagă cât mai mult și de superioritatea lor în fața celor care nu studiază :)

    A nu căuta știința, a nu cerceta, este un demers periculos care a produs în special în Evul Mediu o ruptură profundă între Biserică și știință. În aceeași perioadă, savanții musulmani urmau îndemnul coranic și deschideau noi orizonturi în medicină, astronomie, algebră, literatură, inginerie, filosofie, chimie etc.

    În acest registru am citat versetul coranic :

    "Oare sunt egali cei care știu cu aceia care nu știu ?"

    Referitor la exemplul oferit, răspunsul sigur este numai la Dumnezeu (Allah). Eu aș încerca doar să punctez că în Islam faptele persoanei lipsită de discernământ (până la nebunie) nu-i mai sunt înregistrate de îngeri, ea nerăspunzând pentru ele în Ziua Judecății.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt notiuni foarte alunecoase, eu nu m-as grabi sa imi dau cu parerea despre felul in care se face Judecata decat daca.........as fi unul dintre Organizatori si nu e cazul ;)
    Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  14. De acord, insa cand aceste lucruri au fost spuse de catre profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !), atunci noua nu ne ramane decat sa le readucem la lumina.
    Astfel, el a spus ca judecata lui Allah (Dumnezeu) nu se aplica in cazul a trei categorii de persoane :
    1. copilulului pana cand atinge varsta pubertatii;
    2. nebunului pana cand isi revine;
    3. celui care doarme pana cand se trezeste. 0

    Aceste cuvinte ale sale au fost inregistrate in colectiile savantilor Abu Daud si Ibn Majah. 0

    Toate cele bune si felicitari pentru blog :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Uf, asa avea si aici de comentat dar e cuvantul Domnului pentru tine si nu e nu e indicat sa dezbat asupra lui . Nu intelege gresit -si pentru mine Biblia e cuvantul Dlui dar am invatat ca daca trec religia prin filtrul ratiunii rezultatele sunt mai bune si nu stirbesc cu nimic Adevarurile Universale
    Merci pt apreciere, ma gandeam ca nici nu l-ai vizitat :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi place ca am inchis un cerc frumos al discutiei, acela ca este bine sa trecem religia prin filtrul ratiunii, Biblia nefiind stirbita cu nimic. Acesta este si spiritul acestui blog, imi place sa cred. Aceste "lamentari ale ratiunii" postate din Evanghelii nu doresc sa fie un afront venerabilelor texte, ci un indemn la ratiune. Nimic mai mult :)

    Au existat si comentarii rautacioase pe care nu le-am aprobat, insa orice idee care este exprimata cu crez curat, si-a facut loc in seciunea comentariilor.

    Daca imi dai voie, as avea doua lucruri sa spun :

    - ceea ce a spus profetul Muhammed nu constituie cuvantul Domnului pentru niciun musulman. Cuvantul Domnului il gasim doar in Coran, insa Coranul mentioneaza principiile religiei, iar vorbele sau faptele Profetului reprezinta transpunerea practica a principiilor (ex. : in Coran se spune ca trebuie sa facem 5 rugaciuni zilnic, insa nu si cum. Modalitatea ne este oferita de Profet);
    - musulmanii cred in toate Cartile revelate de Dumnezeu : Torah proorocului Avraam, Psalmii proorocului David,Tablitele lui Moise, Evanghelia lui Iisus :) si in ultima revelatie divina ... Coranul.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu sunt contraziceri in Biblie, dumneavoastra interpretati acele versete intr-un mod personal si scos din context. Biblia a fost scrisa de oameni, sub influenta harului dumnezeiesc, deci mesajul transmis si invatatura transmisa sunt autentice! Dumneavoastra cautati “greseli” de exprimare, poate ca sunt, pana la urma oamenii au scris Evanghelia, insa n-ati inteles ca spiritualitatea Crestinismului e neatacabila, Adevarul dogmatic e invincibil, deci efortul dumneavoastra e in zadar, caci Biblia are un caracter si un mesaj unitar. Efortul dumneavoastra poate fi cel mult aplaudat de fratii musulmani, extaziati in fata acestor ‘descoperiri’ , iar atitudinea lor o inteleg, pentru ca musulmanul, spre deosebire de crestin, e preocupat de palpabilitatea unui text, de forma sa si lasa fondul pe ultimul loc.

    Nu credeti in Biblie, e parerea dumneavoastra, nici eu nu cred in Coran, a carui valoare e cu mult sub cea biblica, mesajul transmis n-are calitatea mesajului biblic, deci mi-e imposibil sa cred ca e o carte revelata, ci doar una scrisa de oameni cu preocupari mistice si care au avut ca sursa de inspiratie texte religioase scrise de altii cu mult inaintea lor. E un haos total, daca era inspirat divin, alta structura ar fi avut textul si exista contraziceri, asa cum ati "descoperit" dumneavoastra in Biblie, totul tine de interpretare si intentia cu care cititi. Evident, intentia dumneavoastra a fost una defaimatoare, nu una curata, de a intelege. Niciodata nu o veti putea face.

    Succes in efortul dumneavoastra de a prolifera "adevaruri musulmane" despre Isus. Datorita unor asemeni atitudini se accentueaza sentimentul de repulsie fata de musulmani, care au tupeul de a ataca ceea ce au mai SFANT unii oameni.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am citit cu mult interes,opiniile d-stra si cred ca cei care se decid sa argumenteze legile divine,ar trebuie sa aiba cunostinta si sa fi studiat in intregime religia respectiva.Cind spun studiat nu ma refer doar la citirea simpla,ma refer la profunda studiere a religiei respective cu toate documentele exintente si care pot fi probate.Vor spune unii nu mai exista documente din acele timpuri,ele exista sigur dar trbuie cautate si studiate cu atentie si poate vom descoperi miraculosul adevar!Nu puteti dezbate un subiect si nu unul oarecare atita timp cit nu aveti documentarea necesara si ma refer la faptul ca cei care lanseaza opinii ar trebui sa fi studiat doua sau trei religiii ce sunt in dezbatere , dupa se poate sta de vorba ,atita timp cit refuzi sa te informezi opinia nu are valoarea necesara si nu poate fi luata in considerare.Studiind religia in originala forma care ne-a fost transmisa,nu are nici o legatura cu traditia sau comportamentul actual al credinciosilor(al celor ce se considera ca apartin unei religii)pentru ca acum marea majoritate se bazeaza pe traditie,comportamentul societatii in care traiesc(familie,prieteni etc)si nu pe studiul individual si aceasta pentru ca se focalizeaza pe materie si nu pe spirit.Viata de zi cu zi pentru o parte dintre noi este mult mai importanta,serviciul,familia,viata sociala pentru ca sunt palpabile ele pot fi simtite si punem undeva la o parte putin mai departe ce v-a fi cind toate acestea se vor sfirsi??????Unii dintre noi accepta,alti dintre noi cauta raspunsuri,si nu orice raspuns! cu mult studiu si dedicare vom afla tot mai multe.Atita timp cit refuzam sa studiem nu avem cum sa ne dezvoltam,orice domeniu e bazat pe studiu si o munca asidua.
    Va doresc sanatate si putere de munca!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca este o idee foarte reusita aceea de a studia o religie din sursele sale de baza. In Islam exista Sfantul Coran si traditia profetului Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !). As fi incantat sa impartasesc cu voi setea de a studia sursele Crestinismului. Imi puteti indica, va rog, care sunt acestea ? Cu siguranta Biblia originala ar trebui sa ocupe locul central. Insa, unde gasim acest original ?

    RăspundețiȘtergere
  20. Poti incerca in arhivele Vaticanului ...:)
    Lasand gluma , ca sa citesti o Biblie in original (admitand ca acest original ar mai exista nemodificat!)nu este suficient sa cunosti doar limba , ci si cultura acelor timpuri , acelor oameni .
    Crezul nostru ortodox incepe asa :
    "Cred Într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atoţiitorul,
    Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor."
    Dupa cum vezi nu l-a rupt nimeni pe Dumnezeu in trei parti .
    Apoi spunem noi in Crez asa:
    "Şi întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
    Unul-Născut, Care din Tătal S-a născut, mai înainte de toţi vecii.
    Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat,
    Născut, nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut."
    Daca noi sustinem ca IIsus e fiul lui Dumnezeu , vrem sa aratam ca El are natura divina , spirituala , spre deosebire de noi oamenii care suntem creati . Dar asta nu inseamna ca stirbim imaginea Domnului gandindu-ne ca El l-ar fi conceput pe Fiul sau asa cum concepem noi copii.De asta si insistam pe faptul ca Maria era fecioara .
    Eu cred ca voi , musulmanii aveti tendinta sa minimizati pe IIsus din cauza originii lui evreiesti . Sa nu uitam ca iudaismul a fost prima religie monoteista . Ce popor voiai sa aleaga Dumnezeu ? unul care crede in serpi , vaci , mortaciuni si alte prostii ? Poporul ales nu inseamna ca e un popor bun , dar era singurul care accepta existenta lui Dumnezeu.
    Rostul pentru care Dumnezeu si-a trimis pe singurul Fiu in mijlocul acestui popor a fost tocmai pentru a corecta modul gresit in care evreii il percepeau pe EL .
    IIsus a rasturnat toate valorile evreilor , si mai mult decat atat , a refuzat sa fie regele pe care ei si-l doreau ca sa ii scape de romani.
    Personal nu pot pricepe cum este posibil ca Vechiul Testament , adica Tora si toata biblia ebraica , sa stea alaturi de Noul Testament , adica invatatura lui IIsus. Si pe deasupra sa sa se mai si sustina ca toata biblia e adevarata.
    Evreii au fost si sunt cei mai mari dusmani ai crestinatatii iar acum parca sunt mai rai ca niciodata! Si asta pentru ca valorile iubirii si tolerantei sunt in contradictie cu natura lor de camatari inraiti .Iisus spunea "cine nu-i cu mine e impotriva mea" or daca El este "Calea, Adevarul si Viata!" inseamna ca cine e impotriva e cu Satan.
    Evreii sunt cu Satan . E pacat ca voi nu va aplecati mai mult catre IIsus , desi chiar daca nu realizati , valorile voastre sunt foarte aproape de IIsus.

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc pentru raspuns. Mda ... sunt si nu de acord cu unele afirmatii. Sa le luam pe rand :

    1. Crezul crestin in varianta actuala este opera adaugirilor in timp, in cadrul sinoadelor ecumenice. Asadar, pe masura ce erau stabilite noi "principii", si crezul trebuie "adaptat".

    2. Iisus a fost creat, nascut, nasterea sa miraculoasa netrebuind sa fie un criteriu dupa care crestinii sa cerceteze natura sa "divina" sau "ne-divina". In 325 la Niceea s-a discutat si adoptat pentru prima data o asemenea judecata, hotarandu-se, dupa un imens scandal pe care izvoarele bisericesti contemporane il omit a-l prezenta, ca Iisus are "aceeasi substanta (gr. homo-ousios) cu Dumnezeu Atotputernic".

    Daca ar fi sa aplicam acest criteriu al nasterii miraculoase pentru a stabili natura celui creat, atunci, in opinia mea, Adam ar trebui sa fie mult mai "divin" decat Iisus, intrucat el a fost creat fara mama si fara tata, in vreme ce Iisus a fost creat "numai" fara a avea tata.

    Nu, categoric, nu. Aceste nasteri miraculoase, recunoscute de musulmani ca atare, nu sunt "decat" un semn al maretiei lui Dumnezeu. El creeaza ce vrea, cum vrea, cand vrea, oferindu-ne exemple marete a Atotputerniciei Sale.

    3. Iisus nu a rasturnat valorile evreilor, el insusi spunand ca a venit sa "implineasca legea", nu sa o "strice". El a "stricat" doar ceea ce era in contradictie cu Unicitatea Celui Care l-a trimis (ex. : iubirea celor pamantesti), luptand pentru instaurarea unui climat moral sanatos in societate. Acelasi lucru l-au facut toti Trimisii lui Allah, recomandandu-va cu caldura sa le studiati vietile.

    4. Cum de sta V.T. alaturi de N.T. ? Din nou va recomand cu caldura sa cititi o carte buna scrisa exact pe acest domeniu. Vad ca si acum se mai gaseste de cumparat :
    http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=256

    5. Legat de evrei, profetul Muhammed ne-a invatat sa-i respectam, Coranul numindu-i in semn de respect "oamenii Cartii" (alaturi de crestini). Din pacate, prin ceea ce au facut in istorie, oamenii ii cunosc mult mai bine decat cred ei. Noi sa fim oameni cu cei care sunt oameni, iar pentru ceilalti, sa stam departe si sa ne concentram pe lucrurile pozitive.

    Musulmanii nu il "coboara" pe Iisus, cum lasati sa se inteleaga. Noi spunem ca ii acordam locul cuvenit, adica exact locul pe care el insusi si l-a gasit in comunitatea sa. Il privim ca pe un ales Trimis al lui Dumnezeu, respectandu-i memoria zi de zi. Faptul ca nu il consideram "divin", nu inseamna ca il "injosim". Cred ca mai degraba totul tine de lamurirea "divinitatii" clamate de crestini. Si aici putem discuta.

    RăspundețiȘtergere
  22. In primul rand vreau sa te felicit pt. ca pe blogul tau scrii romaneste si vorbesti de religia ta . Este important , fiindca companiile media duc acum un razboi de denigrare a culturii si valorilor voastre ,pentru ca sunt finantate de americani.

    Ideea pe care vreau sa o intaresc este ca, din cauza originii sale dupa mama , IIsus nu are asa o pozitie buna in sufletele voastre si prin urmare , nici nu sunteti adeptii invataturilor sale.Sau poate ma insel.

    O iau si eu tot pe puncte :

    1.Posibil ca si crezul crestin ortodox a fost modificat , dupa cum a fost modificata si istoria , si adevarul , si legumele pe care suntem obligati sa le mancam astazi.
    Prin urmare nu-si are sensul o dezbatere pe citate , fiindca nici nu stim din ce dam citate , care oricum sunt scoase din context.
    Dar nici citatele date de tine nu au certificat de conformitate ! :)
    Asadar sa vorbim liber , din memorie.

    2.Nu persevera in confuzie , noi credem ca IIsus este fiul lui Dumnezeu cu mult inainte de a se fi pogorat pe pamant si nu este facut cu Maria fiindca Domnul isi este siesi suficient pentru a procrea .Doar trupul lui IIsus ,pentru a se fi pogorat pe pamant s-a folosit de o fecioara si a indurat chinurile crucificarii ca un om , ca sa ne slujasca noua drept exemplu.
    Nu poti compara pe Adam cu IIsus , primul e din pamant , al doilea e din "substanta" lui Dumnezeu .
    Iti dau dreptate , ca e mai important ce a facut El pentru noi , si nu neaparat originea lui.

    3.Sunt de acord ca multe persoane deosebite au propovaduit in vremurile acelea (Apollonius din Tyana de ex.), trimisi sau nu de Allah , si daca imi recomanzi ceva o sa studiez.Dar IIsus este special prin sfarsitul sau tragic .Evreii asteptau pe Mesia ca sa urmeze pe tronul lui David urmare a unei profetii de-a lor. Atat de prosti erau , si sporesc pe zi ce trece in prostie , incat nu au inteles profetia. Ei doreau un razboinic ca si David , fara sa poata pricepe ca IIsus le propunea un regat mult mai inalt , etern , acela al valorilor lui Dumnezeu in care fiecare traieste fericit si fara sa faci camata si sodomie. Suparati de-atata dezamagire , l-au eliberat pe talharul Baraba si l-au ucis in chinuri pe IIsus , probabil mai mult pentru spectacol.
    Iti recomand sa vizionezi filmul muzical facut dupa opera rock "Jesus Christ Superstar" .

    4. multumesc pentru recomandare

    5. Dupa cum observi , nu spun nimic despre profetul Muhammed pentru ca nu cunosc suficient, desi mi-as dori . Eu imi sustin convingerile fara sa le demolez pe ale voastre .

    Ultimul paragraf nu-mi place chiar deloc "Noi spunem ca ii acordam locul cuvenit, adica exact locul pe care el insusi si l-a gasit in comunitatea sa".
    Ma bucur ca ii respectati memoria , altfel nici n-as vorbi aici. Dar nu inteleg care e comunitatea lui IIsus? cea evreiasca? Doamne fereste ! Comunitatea lui IIsus suntem toti a caror valori explodeaza din miracolul iubirii .

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumesc pentru felicitarile din debut. Companiile media duc un razboi, in general, cu tot ce inseamna cultura si educatie. Cineva spunea, pe buna dreptate : "Televizorul este educativ". "Cum asa ?" - a fost intrebat ? "Pai, cand deschid televizorul, merg in camera alaturata sa citesc o carte" :)

    1. Da, totul e schimbator pe lume. Chiar si inima noastra, de la un moment la altul, de la o ora la alta, de la o zi la cealalta. Insa, cred ca este important ce se schimba. A pune pe aceeasi treapta legumele cu crezul credintei mi se pare, insa, prea mult din partea noastra.

    2. Aici, fiecare ne pastram punctul diferit de vedere, cel propus de Primul sinodul de la Niceea si preluat apoi de institutiile Bisericii, versus cel propus de Coran. Fiecare isi sustine punctul sau de vedere. Adevarul il vom vedea si unii si ceilalti in Ziua Judecatii cand fie crestinii, fie musulmanii (fara a generaliza) vor avea de pierdut, respectiv de castigat.

    3. Am auzit de acel film. Multumesc pentru recomandare.

    4. cu placere :)

    5. cu mare drag iti recomand una din cele mai bune carti scrise vreodata despre viata profetului Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) :
    http://www.islam.ro/pdf/15248371biografia.pdf

    Referitor la comentariul final, ne place sau nu, trebuie sa ajungem la versete. Caci sunt singurele care pastreaza mai mult sau mai putin alterat cuvintele lui Iisus (Pacea lui Allah sa fie asupra sa !).

    Iisus, asadar, a spus, "Nu sunt trimis DECAT catre oile cele pierdute ale casei lui ISRAEL." (Matei 15 : 24)

    Daca astazi Crestinismul sustine altceva o face bazandu-se pe surse exterioare cuvintelor lui Iisus insusi, iar cest blog tocmai asta vrea sa arata. Nu este creat pentru a demola convingeri, ci doar pentru a trage un semnal de alarma. Cine doreste sa vina cu contraargumente este liber sa o faca atat timp cat isi sustine politicos punctul de vedere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va spune ceva faptul ca Domnul Isus a spus :""Nu sunt trimis DECAT catre oile cele pierdute ale casei lui ISRAEL." (Matei 15 : 24) " cu cateva minute inainte de a vindeca " un caine " ?

      Ștergere
  24. Te contrazic , dar sunt de acord ca scrierile din vechime au fost modificate .
    Te contrazic in sensul ca , si daca au ramas putine insemnari relatate , crestinismul autentic sustine Iubirea.

    RăspundețiȘtergere
  25. De ce simt oamenii nevoia sa modifice lucrurile ? Fie ca e vorba de moda sau de conduita etica. Pana si gusturile culinare se schimba. Ce a fost pana mai ieri valid, astazi devine invalid si poimaine iarasi imbraca o noua nuanta. Sa fie de "vina" firea schimbatoare a noastra ? Sau mediul in care traim ?

    Si apoi, ce mai ramane autentic si ce nu ? In fond, ce inseamna sa traiesti autentic ?

    RăspundețiȘtergere
  26. Iti trimit un link , sper sa-ti placa , .....
    http://www.muzichii.ro/muzichii/albume/jesus-christ-superstar-1697.post

    RăspundețiȘtergere
  27. Dragul meu , autentici suntem noi , oamenii , cu sau fara o religie. Restul e...tacere .

    RăspundețiȘtergere
  28. Nici un om de pe lumea aceasta , fie el si diavol , nu ma poate convinge ca doua popoare trebuie sa certe , sa se agreseze pentru nimic . Caci nimic sunt banii .

    RăspundețiȘtergere
  29. Tot nu am inteles , profetul vostru , sa inteleg ca a trait dupa anii 500 d.HR , deci a cunoscut si invatatura lui IIsus . De ce , sau ce l-a determinat sa mentina varianta de "dinte pentru dinte" , care e din vechiul testament ?

    RăspundețiȘtergere
  30. Am citit putine dintre comentarile de mai sus.
    De ce va bateti capul si vorbele cu asa ceva?.
    In loc sa va ganditi daca veti muri ce ve-ti raspunde si unde veti merge dupa judecata?.
    Nu trebuie sa plecati urechea(din cauza necredintei) la tot felul de lucruri,tot felul de traduceri..unele mai reusite,altele mai putin reusite.
    Biblia este plina de versete pe care nu le intelegem asa cum trebuie,si la fel si de traduceri nu foarte reusite si bineinteles nu importante.
    Important este daca tu il cunsoti pe Hristos si daca el te cunoaste pe tine..nu este de ajuns doar tu sa il ¨cunoasti¨ ci si el intradevar sa te cunoasca pe tine.
    Daca cineva merge la casa alba si spune ca il cunoaste pe presedintele Obama nu o sa il lase inauntru,dar daca iese afara presedintele Obama si spune ca il cunoaste pe acel om atunci il vor lasa inauntru..
    Daca crezi ca Isus te cunoaste pe tine,ti-a confirmat el asta prin botezul cu duhul sfant?,ai tu duhul sfant in tine?,locuieste el acolo si este cu tine?... cu asta ar trebui sa ne batem noi credinta,mintea,timpul,faptele si absolut totul..restul este ZERO.
    Iar daca Isus intradevar locuieste in cineva atunci acea persoana va fi calauzita in TOT ADEVARUL,adevar care ne va face liberi si atunci nu o sa mai plece acea persoana urechea la astfel de nimicuri.

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu esti departe de adevar.Ma bucur ca vezi pe Dumnezeu deasupra celor 3 mari religii: evreism,islam si crestinism.
    Nu sunt multi care sa treaca peste acest obstacol.
    insa ceea ce cred ca nu este bine,este doctrina sau mai bine zis ideologia pe care incerci sa o promovezi.
    Ce vreau sa spun este urmatorul lucru: relatia dintre om si Dumnezeu este unica si nu este intermediata de niciun alt om.Pentru ca fiecare om este o proprietate a lui Dumnezeu,fiecare om este o creatie a lui Dumnezeu,asadar nu gresesc cu nimic atunci cand spun ca relatia dintre om si Dumnezeu nu poate fi intermediata de nimeni altcineva.
    Fiecare om are o inima capabila sa iubeasca, fiecare om il poate cunoaste pe Dumnezeu daca vrea..pentru ca acesta este sensul creatiei "Omul trebuie sa cunoasca pe cel care l-a creat".
    Daca il cauti pe Dumnezeu cu adevarat o sa il gasesti...valabil pentru orice om.
    Insa promovand anumite idei nu iti aduce folos nici tie si nici cei carora le expui ideile tale.
    Domnul,Cel care a creat cerul si pamantul sa te binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  32. Multumesc pentru mesaj, Daniel. Da, relatia dintre om si Dumnezeu este unica si nu este, mai bine spus, nu ar trebui intermediata de niciun alt om, indiferent de gradul de "sfintenie". Aceasta premisa elimina inchinarea la moaste, la sfinti si sfinte, la cautarea binecuvantarii in preajma mormintelor etc. Singurul demn de toata slava este Unicul Dumnezeu, Creatorul cerului si pamantului, cum spui atat de frumos.

    In acest cadru, cautarea invataturilor autentice ale lui Iisus devine conditie pentru spiritul liber, care poate sa-si tina sub control sentimentalismul care vine dintr-o traditie precar inteleasa, dintr-un mediu institutional care, la randul sau, si-a impus mai degraba propriile interese.

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa scrieti ceva care sa va faca cinste, sau nu mai scrieti. Comentariile care nu respecta aceasta cerinta minima de morala nu vor fi aprobate.